Druk, druk, druk.

Ik vraag me wel eens af hoe we in Nederland tijd hebben kunnen maken om te werken buitenshuis. Hier in Spanje zijn we altijd bezig. De dagen en weken vliegen om. We hebben natuurlijk een (naar Nederlandse maatstaven) enorm terrein om ons over te ontfermen. In het voor- en najaar was er het nodige te oogsten. Van wat we eerst dachten dat kersen waren, bleken Ciguela’s te zijn. Een ciguela is een klein soort pruim, waarvan wij de gele variant op het terrein hebben, een grote en een kleine boom. Gelukkig is het de gele variant want de vogels laten die hangen. Ze zien gewoonweg niet dat de vruchten rijp zijn. Een geluk want Wil is mordicus tegen een net over de bomen. Ze heeft in Nederland één keer een dode merel gevonden die zich vast had gewerkt in een net over de Aalbessen. Sindsdien zijn netten tegen vogels in de ban bij ons.

19 kilo hadden we van deze vruchten en aangezien dat niet in een paar dagen op te eten is hebben we er sap en saus voor over het ijs van gemaakt. De hoeveelheid vijgen hebben we maar niet geteld want dat begon in het voorjaar en is na een korte pauze in augustus weer begonnen en in oktober pas weer gestopt. De vijgen gebruiken we voor nagerechten, hoofdgerechten en voor jam. Samen met de cactusvijgen is er ook een heerlijke jam van te maken.

 

Onlangs las ik dat cactusvijgen goed te gebruiken zijn om diabetes, maagproblemen, vermoeidheid, kortademigheid, snel kneuzen, prostaatvergroting en leverproblemen te behandelen. Het is maar een weet. Het is lastig plukken hoor, die cactusvijgen. Ze hebben nare stekels die slechts moeizaam te verwijderen zijn uit je huis als ze zich er eenmaal ingewerkt hebben. Ik gebruik altijd keukenhandschoenen om ze te plukken en dat werkt redelijk tot goed.

Eind augustus, 2 à 3 weken eerder dan normaal hebben we de amandelen geoogst. Een hels karwei want we hebben te weinig om machinaal oogsten rendabel te maken. Dat zou in een uurtje tijd gebeurd zijn. Met de hand hebben we er samen bijna twee weken over gedaan. Dat is inclusief pellen. Amandelen hebben namelijk een harde en een zachte schil. Die zachte schil moet er af en als je die droogt en op het vuur van de barbecue gooit, geven die een lekker smaakje aan het vlees.

 

Ook Amandelen hebben zo hun voedingswaarde. Er zit in twee amandelen meer linolzuur (wat Becel vroeger in haar halvarine deed "Goed voor hart en bloedvaten") dan in 1,25 liter melk, daarnaast bevatten ze vitamine E. Je begrijpt wij eten regelmatig zelf geroosterde amandelen. Het is ook een terugkerend welkomshapje naast het welkomsdrankje dat we onze gasten aanbieden.

Volgend jaar hopen we appels, pruimen, abrikozen, kersen en Nispero’s te hebben. Die laatste? Wat dat is? Daarover een andere keer!!

Oo ja, de hazelnootstruiken en de walnootboom zijn ook aangeslagen. Ze groeien goed en over een paar jaar kunnen we dus ook die oogsten.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in B & B. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s