Tuinieren

Na een redelijk goed seizoen (in aanmerking genomen dat we niet geadverteerd hebben) is het nu erg rustig bij Casa de cinco Hermanos. In december verwachten we weer gasten. Tot die tijd zijn we bezig met het vinden en lopen van nieuwe wandelroutes en het verfraaien van ons terrein. Het terrein is 1,7 hectare groot. Het grootste deel is gevuld met amandelbomen, vijgen, granaatappelstruiken, olijven, agaves en cacussen. Aan de randen van de terassen is veel wildernis ontstaan met gras en allerlei kruiden en onkruiden. Die randen zijn ook als vuilnisbelt in gebruik geweest bij de vorige eigenaren. Oude deuren, blikken, schoenen, plastic zakken en wat dies meer zij, is er allemaal neer-gemikt. Ook snoeihout van de amandelbomen is er geparkeerd. Daarmee zijn we wel blij want het meeste is vergaan en heeft een rijke voedingsbodem opgeleverd.

Op de mooie zomerse dagen (voor Nederlandse begrippen dan) zijn we buiten en bezig deze randen te verfraaien. We hakken het gras met wortel en al uit de grond en plaatsen er in de plaats Agaves, rozemarijn, Thijm en cactusvijgen. Die planten staan hier al her en der verspreid over het terrein en hoeven alleen gestekt en verplant te worden.

 

Oude muurtjes en grote boomstronken komen te voorschijn en worden door ons dankbaar in takt gelaten, als decoratie voor ons werk.

 

Nu is het een kwestie van water geven en hopen dat ze aanslaan. In tegenstelling tot Nederland regent het hier in de herfst en winter nauwelijks en de jonge aanplant is dus aangewezen op water uit de put. Naar we hebben begrepen van de vorige eigenaren, heeft de put een capaciteit van 30.000 liter water. Tijdens de regenbuien van afgelopen weken is de put tot de nok toe gevuld. Dat gebeurt doordat er tijdens een hevige bui een beekje ontstaat vanaf de heuvel naar de waterput.

 

De waterput lijkt in Nederlandse ogen meer op een klein huisje maar daaronder bevindt zich een enorm reservoir. Verspreid over het Spaanse land zie je veel van dit soort huisjes, vrijwel zonder uitzondering zijn dit waterputten. In de stroombedding van de wateraanvoer groeien allerlei planten die we zoveel mogelijk laten staan. Natuurlijk moet de stroombedding zodanig vrij gehouden worden dat het water niet naar elders stroomt maar meer dan dat doen we er niet aan. Wij houden in tegenstelling tot de lokale Spaanse bevolking meer van fraai dan van functioneel. Een combinatie van beide is ons het allerliefst.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Vrije tijd. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s